مقررات سختگیرانه زیست محیطی از دیرباز صنایع فرایندی را به سمت مدیریت کارآمد و بهره وری منابع سوق داده است. آب یکی از مهمترین و اساسی ترین منابع برای اکثر چرخه های تولید است. در دسترس بودن و کیفیت آب شیرین در بخشهای وسیعی از جهان یکی از دغدغه های اصلی است و مدیریت منابع آب مهمترین چالش پایداری پس از تغییرات آب و هوا محسوب می شود. منابع آب شیرین به دلیل افزایش جمعیت و افزایش فعالیت های صنعتی؛ آنها به ویژه در کشورهای در حال توسعه در معرض خطر هستند. صنعت فولاد باید مسئولیت های خود را در زمینه مدیریت آب جدی گرفته و دائماً بهترین روش استفاده از آب را ارزیابی کند. این صنعت یکی از مهمترین صنایع مصرف کننده آب است.
موثرترین راه برای کاهش مصرف آب استفاده مجدد و بازچرخانی آن است. با توجه به حجم بالای مصرف آب، بهره برداری و بازیافت فاضلاب در چرخه مصرف در این صنعت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بازیافت و استفاده مجدد از آب باعث افزایش راندمان مصرف و کاهش هزینه ها می شود. استفاده از فرآیندهای غشایی به عنوان فرایندهای پیشرفته و مکمل یکی از کارآمدترین و موثرترین روشهای تصفیه کامل فاضلاب و استفاده مجدد از آب است. آب احیا شده پس از طی مراحل تصفیه اولیه، ثانویه و تکمیلی می تواند در کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد:
- آبیاری کشاورزی
- آبیاری مناظر طبیعی
- مصارف غیر شرب شهری
- فعالیت های صنعتی بخصوص در بخش فرایند و خنک سازی
- شارژ منابع آب زیر زمینی
- مصارف تفریحی و زیست محیطی
آبی که قابلیت به کارگیری در مصارف صنعتی نیازمند تولید بخار و فرآیندهای شست و شوی محصولات داشته باشند؛ باید TDS عمدتا کمتر از 50 میلی گرم در لیتر داشته باشد. برای مصارفی همچون آب فرآیند، آب جبرانی سیستم های کولینگ بسته، تولید بخار فشار بالا نیز، به آب با TDS کمتر از 10 میلی گرم در لیتر نیاز است. همچنین آب مورداستفاده مصارف صنعتی باید سختی کلسیم و منیزیم زیر 50 میلی گرم بر لیتر داشته باشد.

نمونه پروژه های بازیافت پساب در ایران با استفاده از فرایندهای غشایی
- شرکت فولاد مبارکه
- شرکت فولاد اردستان
- تصفیه خانه پساب شهرک صنعتی بوشهر
- تصفیه خانه تامین آب شرکت فولاد سفید دشت
- طراحی مهندسی تصفیه خانه جامع پتروشیمی کارون
- پایلوت تمام اتوماتیک تصفیه پساب پتروشیمی کارون
- تصفیه خانه پساب شرکت ورق خودرو چهار محال بختیاری





