سیستم هیدرولیک تاریخی شوشتر

 یکی از قدیمی‌ترین شاهکارهای مهندسی ایران و جهان «سیستم هیدرولیک تاریخی شوشتر» است. مجموعه اقتصادی-صنعتی سازه های آبی در مجاورت محوطه تاریخی شوشتر و در زمان امپراطوری ساسانی ساخته شده است. این بنا در سال 2009 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید و دهمین میراث فرهنگی ایران است که در فهرست سازمان ملل متحد به ثبت رسیده است.

این مچموعه در قرن سوم پس از میلاد برای بهره برداری پایدار طراحی و تکمیل شد و بخشی از آن هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد. این مجموعه از نظر تنوع فنی و کامل بودن یک مجموعه منحصر به فرد و استثنایی است که گواه نبوغ خلاق انسان است.
سیستم هیدرولیک تاریخ شوشتر
سیستم هیدرولیک تاریخی شوشتر
سازه های آبی شوشتر مجموعه‌ای به هم پیوسته از آسیاب‌ها، آبشارها، پل‌ها، سدها، کانال‌ها، تونل‌های بزرگ هدایت آب و سیکا (یک مکان تفریحی) است . این مجموعه برای استفاده بهینه از نیروی آب به عنوان نیروی محرکه آسیاب‌های صنعتی با هم کار می‌کنند. این سامانه، آب رودخانه کارون را در تمام مناطق شوشتر و شهرهای اطراف توزیع می کند. تمام محوطه‌های آبشارها و آسیاب‌ها از گرانیت و ملات آهک ساخته شده است. برای ساخت اتاق‌های تودرتو از سنگ‌های تراشیده شده و همچنین دیوارهای سنگی رودخانه استفاده شده است.

روند کار مجموعه سازه های آبی شوشتر بر اساس سد گرگر (که خود یکی از شاهکارهای مهندسی دستی حفر شده در دوره ساسانی است) که جریان رودخانه را مسدود می کند و در نتیجه سطح آب را برای آبگیری سه تونل حفر شده در صخره بالا می برد. تونل های سه گانه آب را به چندین کانال هدایت می کنند؛ چرخ آسیاب ها را می چرخاند و پس از آن، به منطقه ای استخر مانند می ریزد.

سیستم هیدرولیک تاریخی شوشتر

این سیستم، نمونه ای منحصر به فرد و استثنایی از تکنیک های هیدرولیکی است که در دوران باستان برای کمک به زیر کشت بردن زمین های نیمه بیابانی توسعه یافته است. با انحراف رودخانه ای که از کوه ها می گذرد. با استفاده از سازه های مهندسی عمران در مقیاس بزرگ و ایجاد کانال ها، استفاده های متعددی از آب در یک قلمرو وسیع امکان پذیر می شد: تامین آب شهری، آبیاری کشاورزی، پرورش ماهی، آسیاب ها، حمل و نقل، دفاع و غیره. سازه های آبی بوشهر نشانگر فرهنگ فنی با قدمت هجده قرن است که در خدمت توسعه پایدار جامعه انسانی، هماهنگ با محیط طبیعی و شهری آن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.